© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Οι Στροφάδες του 1990 από το Αρχείο της ΕΡΤ | A film about Strofades Islands by EΡT, 1990

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν καλά πια, πόσο ο "Ίσκιος" μας ευλαβείται τον τόπο και τα ιερά των Στροφάδων Νήσων. Ευκαιρίας δοθείσης δια-φεύγουμε (εικονικώ τω τρόπω) προς τα κείθε, ώστε ν' αναλάβουμε δυνάμεις, διότι, εδώ στον θόρυβο και στις τριβές, "Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ;", κατά την υπέροχη ρήση του Ποιητή του "Άξιον εστί". Προς τούτο έχουμε μάλιστα δημιουργήσει εδώ και ειδική ενότητα των σχετικών αφιερωμάτων μας.

Εντελώς τυχαία οδηγηθήκαμε σήμερα, μες από το κατάφορτο (με διαθέσιμο πλέον υλικό) Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, σ' ένα λανθάνον, άκρως ατμοσφαιρικό και καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ για τις Στροφάδες, παραγωγής ΕΤ1 του 1990 και διάρκειας 43΄ 19΄΄, με διεύθυνση παραγωγής του Ανδρέα Βρη και αφήγηση του Κώστα Αρζόγλου. Συν τοις άλλοις, το φιλμ αυτό είναι και πολύτιμο, επειδή στις 18 Νοεμβρίου 1997 ισχυρός σεισμός, μ' επίκεντρο τα νησιά, προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο εκεί Καστρομονάστηρο και στα λοιπά κτίρια, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί.

Πρόκειται λοιπόν για μια ξενάγηση στα νησιά όπου, κατά τη μυθολογία, οι Γιοι του Βορέα σταμάτησαν να καταδιώκουν τις Άρπυιες. Το ντοκιμαντέρ, έπειτα από την παρουσίαση των θρύλων για τα νησιά, επικεντρώνεται στο περιώνυμο Καστρομονάστηρο. Παρέχονται με γλαφυρό τρόπο στοιχεία για την ίδρυσή του, περιγράφεται η πάλαι ποτέ ακμάζουσα εδώ μοναστική αδελφότητα, οι ανηλεείς πειρατικές επιδρομές και, τέλος, η εγκατάλειψη που επικρατεί μέχρι εκείνη τη χρονιά (1990). Στην όλη εγκατάλειψη αντιστέκεται με τον τρόπο του ο παπα-Γρηγόρης, ο ύστατος ασκητής του παραδεισένιου αυτού τόπου, τον οποίο παρακολουθούμε στο ντοκιμαντέρ.

Σπεύδουμε να παραπέμψουμε σ' αυτό. Για να έχετε πρόσβαση, κάντε απλώς κλικ ΕΔΩ. Αξίζει τον κόπο!


1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Αριστουργηματικό!
Σ' ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Π.Κ. γιατί ανέσυρες εκ της αφανείας αυτό το ντοκουμέντο, που είναι τόσο κοντινό και μακρυνό ταυτόχρονα.
Όντως η καταγραφή αυτή έχει μια... παρθενικότητα, ανάλογη του ιερού χώρου.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails