© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

"Εξορία" με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη

Πριν από αρκετό καιρό έλαβα ένα πολύτιμο πακέτο / δώρο από τον Θεσσαλονικιό φίλο μουσικό Κυριάκο Καλαϊτζίδη, που περιείχε τα νεότερά του επιτεύγματα στον χώρο της Μουσικής. Κατά καιρούς με πλουτίζει με ό,τι καινούργιο του!
Για όσους δεν γνωρίζουν τον Κυριάκο, πρέπει να υπογραμμίσω μ' έμφαση, ότι πρόκειται για πολύ καλό συνθέτη, δεξιοτέχνη στο ούτι, που μάλιστα διαπρέπει και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού οργανισμού Εν Χορδαίς.
Αν δεν έχετε ακούσει και το Εν Χορδαίς, μάθετε ότι κατά την τελευταία δεκαπενταετία συμβάλλει τα μέγιστα στην επιστημονική καταγραφή, διάσωση, μελέτη κι έκδοση της Μουσικής της καθ' ημάς Ανατολής, σε συνδυασμό με τα κοινά στοιχεία της Μεσογειακής Λεκάνης.

Ένα από τα cds, που είχε την καλοσύνη να μού στείλει τώρα ο δημιουργός τους, είναι το Εξορία (εκδ. Εν Χορδαίς, 2005). Πρόκειται για σύγχρονη μουσική δημιουργία του Καλαϊτζίδη, η οποία, με στέρεη βάση την ελληνική παράδοση, κατορθώνει να συνταιριάσει αριστοτεχνικά τα δυτικά μουσικά ρεύματα με τ' ανατολίτικα ακούσματα.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που περικοσμούν τα 16 κομμάτια του δίσκου είναι οι στίχοι των δύο τραγουδιών από τη Βασιλική Νευροκοπλή (φίλη blogger, συγγραφέα και σύζυγο του Κυριάκου) νυκτικοί και ιδιαίτερα θελκτικοί, η Νοσταλγία κατακλυσμιαία σε κάθε νότα ή αποστροφή, το ταξίδεμα σε τόπους αλλόκοτους της Μνήμης επιτακτικό και διαρκές, η φωνή της Σοφίας Παπάζογλου πλατιά και γεμάτη, να εκφράζει εύθραυστα συναισθήματα.

Όπως πληροφορούμαστε από το ίδιο το cd, "Η μουσική που περιέχεται στο δίσκο γράφτηκε για την ταινία Νύφες, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, έκανε το δικό της ανεξάρτητο ταξείδι στους ήχους της Μεσογείου".

Η Βασιλική στο blog της είναι πιο αποκαλυπτική. Βασιλική, δανείζομαι τις εξηγήσεις σου, επειδή ορισμένα πράγματα κάποτε πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους, για του λόγου το αληθές:

"Η μουσική της Εξορίας δεν ήταν μία από τις υποψήφιες μουσικές της ταινίας. Ήταν η μουσική της ταινίας Νύφες. Η μουσική που γράφονταν για πέντε χρόνια στενής συνεργασίας και αποκλειστικής του Καλαϊτζίδη με τον Βούλγαρη. Ήταν η μουσική που είχαν όλα τα διαφημιστικά τρέιλερ πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους. Ήταν η μουσική που είχαν τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας. Και ένα κομμάτι της, το βαλσάκι, είναι ακόμα μέσα στην ταινία με την υπογραφή του Σπανουδάκη...
Ήταν η μουσική με την οποία ήταν ξετρελαμένοι όχι μόνο όλοι οι συντελεστές της παραγωγής αλλά και η πρώην γυναίκα του Σκορτσέζε που έλεγχε την παραγωγή για λογαριασμό του Σκορτσέζε. Όλα τα έντυπα λίγο πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους είχαν το όνομα του Καλαϊτζίδη ως συνθέτη του σάουντρακ.
Για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ, μέσα σε μία νύχτα αντικαταστάθηκε το όνομα του Καλαϊτζίδη στα έντυπα, χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί, και βέβαια χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί έστω και μία δραχμή για όλη την τεράστια δουλειά που έκανε μαζί με στούντια, ταξίδια, μουσικούς κλπ...
Ο Σπανουδάκης μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγραψε την μουσική της ταινίας και 'πήρε' την δουλειά..."

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο για την ευγένεια της αποστολής. Ευχόμαστε στον ίδιο, στην ποιήτρια σύζυγό του (και Βασιλική μας), στους συνεργάτες και φίλους του Εν Χορδαίς, να έχουν όλες τις χάρες τ' Ουρανού, ώστε, με την ίδια επιστημοσύνη και συνέπεια, να ποιούν Μουσική και να εργάζονται την Ποίηση στη ζωή μας!
Ευελπιστούμε να επιστρέψουμε σύντομα με την παρουσίαση και των άλλων cds.
π. Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails