© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Στις πιάτσες των TAXI των Μαύρων στο Johannesburg

Αργά το απόγευμα κάθε ημέρας στο Γιοχάνεσμπουργκ διαπιστώνει ο επισκέπτης, ότι κατά εκατοντάδες ο μαύρος πληθυσμός της μεγάλης αυτής πόλης με το μαυρόασπρο πρόσωπο, κατακλύζουν τον τόπο οδοιπορώντας στα υποτυπώδη πεζοδρόμια και τα χωράφια των προαστίων.
Είναι η ώρα που σχολάζουν οι διάφορες δουλειές τους (δουλείες, καλύτερα), όπου για ένα ελάχιστο κομμάτι ψωμί εργάζονται απ' τα χαράματα στις βιοτεχνίες ή βιομηχανίες των Άσπρων. Γίνεται ο χαμός!... Λαοπλημμύρα απρόσμενη!... Κόσμος σ' εγρήγορση!... Πού λεφτά για συγκοινωνίες και ταξί... Οδοιπορία πολλών πολλών χιλιομέτρων προς το καλυβάκι του ο καθείς. Αύριο και μεθαύριο αποξαρχής, τα κεφάλια μέσα, πολύ βαθιά στην ευτέλεια...

Κάποιοι όμως αποδεικνύονται προνομιούχοι! Ας το πούμε κι έτσι... Διότι έχουν την πολυτέλεια να πάρουν ταξί. Περιμένουν υπομονετικότατα στην αυτοσχέδια πιάτσα κατά ουρές (καλά, αυτό συμβαίνει και εις Αθήνας), ώστε κάποτε αφικνείται κάποιο ταξί. Ή, τουλάχιστον, αυτό που ονομάζεται ταξί.

Πρόκειται για "βανάκι" δώδεκα ή δεκαπέντε θέσεων δίχως ιδιαίτερα διακριτικά ταξιού, λευκού συνήθως χρώματος ή και κόκκινου, στο οποίο γίνεται πανζουλισμός να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, μαζί πάντως με τα όποια ψώνια τους, μικρά ή ογκωδέστατα, π.χ. μικρά έπιπλα. Ένας από τους επιβάτες, όχι ο οδηγός, κάνει χρέη εισπράκτορα όπως-όπως, παραδίδοντας το προϊόν της είσπραξης στον οδηγό, ο οποίος ουδόλως ενδιαφέρεται για το ποσόν.


Στα ταξί αυτά δεν συνηθίζεται να μπαίνει Άσπρος. Θεωρείται άκρως ανάρμοστο. Απάδει μάλλον στον... "λευκό" πολιτισμό του...


Αιχμαλώτισα αρκετές τέτοιες στιγμές μες από το κλειστό τζάμι του δικού μας (ημών των πολιτισμένων Άσπρων) αυτοκινήτου, μερικές απ' τις οποίες δημοσιεύω σήμερα προς... γνώσιν και συμμόρφωσιν (χα, χα!...) των φίλων του Ιστολογίου μας.

11 σχόλια:

thras είπε...

γιατί δε μπαίνουν άσπροι? Δε τον κατάλαβα το λόγο!

Ανώνυμος είπε...

"Ου γαρ συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις".

None είπε...

Ασπροαναρμοστομαυροαναισχυντίες...

σα είπε...

Παρακολουθώ όλο αυτό το οδοιπορικό των αντιθέσεων και των εμπειριών σας και αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένος. Θερμές ευχαριστίες.

P. Kapodistrias είπε...

@ Σα,
Και γω ευχαριστώ, που καταδέχεσαι να προσορμίζεσαι στο λιμανάκι μου. Πασχίζω ν' αποτυπώσω όσο πιο αντικειμενικά δύναμαι την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία.
Ελπίζω να προσορμίστηκες και στα άλλα σχετικά λιμανάκια:
http://banato.blogspot.com/
και
http://parathemata.blogspot.com/

Χαίρε!!!

kiki είπε...

Τουλάχιστον τα ταξί αυτά εκεί, νομίμως παίρνουν πολλούς πελάτες ;-)

Ανώνυμος είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα.
Δεν ξέρω να σού απαντήσω. Δεν έχω εντρυφήσει τόσο πολύ στη νοτιοαφρικάνικη νομοθεσία. Τουλάχιστον ακόμη. Διότι προβλέπεται να ξαναπάω μέσα στον επόμενο χρόνο για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, και τότε ίσως μάθω και σε πληροφορήσω!!!

Porfyrogennitos είπε...

Τι αδιανόητα συμβαίνουν στον κόσμο μας...

None είπε...

αΦρικά ρουμε συνεχώς.

Δέσποινα είπε...

Συγκλονιστικά όλα αυτά...

P. Kapodistrias είπε...

@ Porfyris, None και Δέσποινα, πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε σε όλ' αυτά, αν και λίγο σκληρό αυτό που τώρα προτείνω. Αλλά τι μπορούμε να κάμουμε;
Οι δυνάστες των εθνών πάντα επέπλεαν, ως φελοί που είναι...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails