© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Παρουσίαση του βιβλίου "ΑΝΑ-ΓΝΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΑΝΘΗΡΟΥ (Μελέτη και απάνθισμα ιερατικής ποίησης)" του Π.Κ.

Ανάτυπο από το περ. Τετράμηνα, τ. 59-61 / Άμφισσα, Χειμώνας '97-'98
Γράφει ο Διονύσης Σέρρας[Περιοδικό ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ 19 (1998) 198 εξ.]


Δόκιμος ποιητής και εκλεκτός δοκιμιογράφος, άξιος εκπρόσωπος της ζακυνθινής εκκλησίας και λογοτεχνίας, ο π. Π. Καποδίστριας μάς προσφέρει με τη νέα του αυτή εργασία μια πρωτότυπη και αποκαλυπτική γραφή γνωριμίας με τον χώρο και τον "κόσμο" τής εκκλησιαστικής-ιερατικής ποίησης, που παρά τις δυσκολίες ή τους όποιους περιορισμούς ανθεί διαχρονικά και παράγει πάντα "καρπούς" πίστης, καθαρότητας νου και ευφορίας ψυχής (χωρίς τη μορφή θεολογικού ή σωτηριολογικού κηρύγματος). Μεστός και πυκνός ο λόγος του συγγραφέα αναδείχνει τα εσώτερα, αντιμάχεται την επιφάνεια ή τη ρηχότητα, ιχνογραφεί τα μυστικά της ύπαρξης και της υπέρβασής της, μελετά σε βάθος τη "φύση" και τη "δωρεά" του κληρικού-ποιητή, συνθέτει μ' εύστοχες αναγωγές, "ανα-γνώσεις" και επιλογές τη δοκιμιακή του "μαρτυρία" και μάς γνωρίζει "φωνές" ουσίας και αίσθησης ποιητικής, που συνηχούν αρμονικά, λίγο-πολύ, στην επικράτεια της Σιωπής ή μες στην άμετρη σύγχυση σφυγμών και ήχων.

Έτσι, με προτεραιότητα στον ποιητή και άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, μύστη Λόγου υπερκοσμικού, συμβαδίζει με τους άλλους σύγχρονους κληρικούς ομότεχνούς του (εννιά, μαζί με τον ίδιο), όσους στάθηκε δυνατό να συναντήσει στην περιδιάβασή του, παρέχοντάς μας στοιχεία βιοεργογραφικά για τον καθένα και το εκφραστικό "απάνθισμα" της έμπνευσής τους -ή της πραγματιστικής και μεταφυσικής "χροιάς" γραφής των: Μητροπ. Πέργης Ευαγγέλου (Γαλάνη), Αρχιμ. Φιλόθεου Γαρίτση, π. Βασ. Θερμού, π. Π. Καποδίστρια, Εuros Βowen (αγγλικανού ιερέα-ποιητή), π. Μωυσή του Αγιορείτη, Πρωτ. Ευαγγ. Παχυγιαννάκη, π. Συμεών και Αρχιεπ. Αυστραλίας Στυλ. Σ. Χαρκιανάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails