© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνήλθε φέτος στο Ερεβάν της Αρμενίας

   Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο  



Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα της Αρμενίας με τον π. Ιωάννη Τσαφταρίδη.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ (στο κέντρο), ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης (αριστερά) και ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης (δεξιά).



Δυο ακόμη στιγμιότυπα από τις εργασίες της Δ.Σ.Ο.

Η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. για φέτος πραγματοποιήθηκε από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2010 στο Ερεβάν της Αρμενίας, στην οποία -θυμίζουμε- συμμετέχει ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης, Εφημέριος Germiston του Johannesbourg, με την ιδιότητά του ως Συντονιστή της Δ.Σ.Ο. για τους Ορθόδοξους Βουλευτές της Αφρικής και υπεύθυνου του Γραφείου Ενημέρωσης της Δ.Σ.Ο. στο Johannesbourg. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Η συμβολή της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή της γενικής Συνέλευσης. Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή του με του Υπάτου Πατριάρχη και Καθολικού Πάντων των Αρμενίων Καρέκιν Β΄ (Գարեգին Բ). Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ευθύς παρακάτω είναι από την επίσκεψη στον περικαλλή Πατριαρχικό Ναό, την προσευχή που τελέσθηκε εκεί και ύστερα την αβραμιαία φιλοξενία στο Πατριαρχείο.




















Η φετινή 17η Γενική Συνέλευση είχε ως κεντρικό θέμα: «Η συνεισφορά της Ορθοδοξίας στο γίγνεσθαι και την ανάπτυξη της κρατικής υποστάσεως των χωρών της ανατολικής Χριστιανικής Παράδοσης». Τον Χαιρετισμό του κ. Αναστασίου Νεράντζη μπορείτε ν' αναγνώσετε εδώ.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης ομίλησαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Dr Babken Harutyunyan, Καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ερεβάν, Αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ερεβάν, Αντώνιος- Αιμίλιος Ταχιάος, Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Αλλοδαπό μέλος Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας στη δημιουργία των κρατών της ανατολικής χριστιανικής παράδοσης», ο Valery Alexeev, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο (Ρωσία) με θέμα: «Κράτος και Εκκλησία», καθώς και ο Δρ Κώστας Μυγδάλης, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. (Ελλάδα) με θέμα: «Κράτος-Εκκλησία-Κοινωνία σήμερα».

Φύτευση δένδρου στον Κήπο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Βουλευτής από τον Λίβανο κ. Ghassan Moukheiber, ο κ. Αναστάσιος Νεράντζης και ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησαν επίσκεψη στο μνημείο θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου κατέθεσαν στεφάνι και φύτεψαν δενδράκι εις μνήμη τους.

Στη Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν 26 κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από κοινοβούλια – μέλη της Δ.Σ.Ο. καθώς και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου με καθεστώς παρατηρητή.

Η Γραμματεία αναπτύσσοντας τον απολογισμό της ετήσιας δραστηριότητάς της δέχθηκε ευμενή σχόλια για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες ανέπτυξε κατά το διαρρεύσαν έτος, και ιδιαίτερα για τη συνεργασία της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και την έγκριση συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο σωμάτων. Ο απολογισμός της δράσης της Συνέλευσης, όπως και ο οικονομικός απολογισμός, ψηφίσθηκαν από το σύνολο των αντιπροσωπειών.

Στο Μουσείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 Επί πλέον η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τον προγραμματισμό δράσης για τον επόμενο χρόνο, όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και επίσκεψη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο σε αραβικές χώρες και διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Η παρουσία των Ορθοδόξων χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η συμβολή τους στην ειρήνευση της περιοχής», δραστηριότητα για την οποία η Δ.Σ.Ο προετοιμάζεται. Με 1η συνάντηση του προεδρείου του Παναφρικανικού κοινοβουλίου και της Δ.Σ.Ο τον Οκτώβρη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Στην Γενική Συνέλευση παρουσιάσθηκε ακόμα το νέο ετήσιο ενημερωτικό δελτίο και τα πρακτικά της 16ης Γενικής Συνέλευσης του έτους 2009 στο Βελιγράδι.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δ.Σ.Ο. Ρώσος Βουλευτής κ.Sergei Popov και ο νέος Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. κ.Τηλέμαχος Χυτήρης.

Η Γενική Συνέλευση μετά από διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις συναδέλφων, ενέκρινε ψήφισμα, που κατέθεσε η Αρμενική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία  καθώς και ψήφισμα - συμπεράσματα πάνω στο κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εκλογές των οργάνων της Δ.Σ.Ο. για τα επόμενα δύο χρόνια, στις οποίες αναδείχτηκε Γενικός Γραμματέας της ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.



Πρακτικά αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων και της Κυπριακής Βουλής.

* * *

17η ετήσια Γενική Συνέλευση
της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)
Ερεβάν, Αρμενία, 30 Ιουνίου 2010

Ψήφισμα – Συμπεράσματα

«Η συνεισφορά της Ορθοδοξίας στο γίγνεσθαι και την ανάπτυξη της κρατικής υποστάσεως των χωρών της Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης»


Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) που συνήλθε και συζήτησε στα πλαίσια της 17ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσής της στο Ερεβάν (Αρμενία) περί της ιστορίας και επίκαιρων προβλημάτων που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους στις χώρες της Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης, θεωρεί αναγκαίο να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά ως αδιαμφισβήτητο γεγονός, το ότι ακριβώς η ορθοδοξία απετέλεσε συστατικό στοιχείο της εθνικής αυτοσυνειδησίας και της ίδιας της κρατικής υποστάσεως των χωρών μας. Η αναγνώριση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην Αρμενία, στο Βυζάντιο και σε άλλες χώρες κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, επέτρεψε να τεθούν οι βάσεις της εθνικής ταυτότητας και συνέβαλε στην λειτουργία των θεσμών του κράτους σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Χάρη στην Ορθοδοξία, πολλοί λαοί της Ευρώπης και της Ασίας έγιναν κοινωνοί του προηγμένου πολιτισμού της εποχής τους και στη συνέχεια ανεδείχθησαν ως ανεξάρτητα κέντρα της Χριστιανικής Ορθοδοξίας και του πολιτισμού της.
Η παρούσα σύνοδος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας συνήλθε στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, χώρας που πρώτη στον κόσμο καθιέρωσε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του Κράτους, και παραμένει μέχρι σήμερα πιστή στην ιστορική και πνευματική της επιλογή. Οι σύγχρονες σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους στην Αρμενία μαρτυρούν ότι η Ανατολική Χριστιανική εμπειρία αυτών των σχέσεων, αποτελεί ένα πολιτικά ζωτικό πρότυπο.
Το θέμα της παρούσης Συνελεύσεως δεν επελέγη τυχαία. Οι βασικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές των χωρών του σύγχρονου κόσμου εστιάζουν όλο και πιο πολύ κατά τρόπο που αποκλίνει από τις καθιερωμένες σχέσεις μεταξύ
Κράτους και Εκκλησίας, από τις παραδοσιακές, πνευματικές και πολιτιστικές αξίες που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας πάνω σε χριστιανικά θεμέλια.
Οι οπαδοί των παραδοσιακών, κατά κύριο λόγο, χριστιανικών αξιών, θεωρούν το Κράτος ως ένα θεσμό, ο οποίος δεν φέρει μόνο την ευθύνη για τη στρατιωτικο-πολιτική ασφάλεια και την κοινωνική ευημερία της κοινωνίας, αλλά και για την κυρίαρχη άποψη περί ηθικής, για την ευδαιμονία της οικογένειας και για την υψηλή πνευματικότητα του λαού. Εκκινώντας απ’ αυτό, θεωρούν την Εκκλησία συνεργό του Κράτους, αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της κοινωνίας που αποτελεί το πνευματικό και ηθικό της έρεισμα.
Οι οπαδοί της «άλλης άποψης» που φέρεται ως ριζοσπαστική και φιλελεύθερη, κατανοούν το κράτος αποκλειστικά ως διαχείριση, απαλλαγμένη από την κοινωνική και ηθική ευθύνη, που δεν παρεμποδίζει οποιαδήποτε μορφή αυθαιρεσίας και αυτοέκφρασης του ανθρώπου, απαλλαγμένη και από καθιερωμένες παραδόσεις και ηθικούς κανόνες.
Είναι φυσικό ότι οι οπαδοί μιας τέτοιας αντίληψης του Κράτους, επιδιώκουν να απαλλαγούν από κάθε είδους επιρροή της Εκκλησίας, να την εκτοπίσουν από τον δημόσιο βίο, να μην της επιτρέψουν να εκφράζει δημόσια τις ηθικές της εκτιμήσεις και να κρίνει αποφάσεις και πρακτικές της υφιστάμενης εξουσίας.
Η προσπάθεια οικοδόμησης μιας «κοινωνίας των πολιτών» χωρίς την Εκκλησία οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε έναν καινούριο «κοσμικό ολοκληρωτισμό». Ακόμη και μία απλή δημόσια τοποθέτηση υπέρ των κοινώς αποδεκτών παραδοσιακών αξιών, ενίοτε εκλαμβάνεται ως αξιόποινη πράξη.
Παράδειγμα ενός τέτοιου καινούριου ολοκληρωτισμού αποτελούν ορισμένες τάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια επίσημα έγγραφα, όπως η δήλωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κ.Σ.Σ.Ε.) σχετικά με την σεξουαλικές ιδιαιτερότητες μερίδας πολιτών, κατά την οποία η αναφορά σε αυτές τις ιδιαιτερότητες δεν μπορεί να συνοδεύεται με τον όρο «αμαρτία», ενώ καλούνται τα κράτη να μη θεωρούν αυτά τα φαινόμενα ως χρίζοντα μέριμνας και περιορισμού.
Στο μεταξύ σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι θέσεις που στρέφονται κατά της οικογένειας και του χριστιανισμού δεν αποφασίσθηκαν με γενική ψηφοφορία ή με δημοψήφισμα. Είναι άραγε δημοκρατικό, ζητήματα που αφορούν τη διάκριση μεταξύ «καλού» και «κακού», να επιλύονται δια ψηφοφορίας στην Κ.Σ.Σ.Ε., στερώντας στην ουσία από τους λαούς και τα κράτη τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τις καθιερωμένες θρησκευτικές τους αξίες;
Η πρακτική αυτή αντιφάσκει ευθέως των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και η υιοθέτησή της ισοδυναμεί με απαίτηση για παραίτηση από την εθνική ταυτότητα των λαών. Τόσο ριζική επιβολή αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων, ελάμβανε χώρα μόνο σε συνθήκες σκληρής ξένης κατοχής.
Είναι προφανές ότι η ένταξη μιας σειράς παραδοσιακά ορθόδοξων χωρών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν συνέβαλε στο να εισακούεται η φωνή της Ορθοδοξίας περισσότερο στο σύγχρονο κόσμο. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν κατέστησε την Ευρώπη περισσότερο χριστιανική, ενώ το είναι των ίδιων των ορθόδοξων λαών, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, συν των χρόνω, όλο και λιγότερο εναρμονίζεται με τους ευαγγελικούς προσανατολισμούς.
Είναι γνωστό ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται στις απαρχές της διαμόρφωσης της εθνικής αυτοσυνειδησίας και της κρατικής υπόστασης των χωρών μας, ενώ στις μέρες μας διάφορα κοσμικά γεωπολιτικά σχέδια απειλούν την ταυτότητα, την παραδοσιακή κρατική υπόσταση και τις αξίες μας. Εναλλακτική λύση στα σχέδια αυτά, δεν είναι η απομόνωσή μας από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά η συσπείρωση του Ανατολικού χριστιανικού κόσμου, η πραγμάτωση του δικού μας πολιτισμικού οράματος, γεγονός που θα δώσει στους εταίρους μας τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλλίτερα και να τρέφουν σεβασμό προς τις αξίες μας.
Σε χώρες όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν μειονότητα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζεται ο κίνδυνος διολίσθησης του Κράτους σε πολιτική προστατευτισμού της κυρίαρχης θρησκευτικής ομολογίας και μη σεβασμού των άλλων θρησκευτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, που οδηγούν σε παραβιάσεις των θεμελιωδών αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Τέτοιου είδους πράξεις, όπου χριστιανοί υφίστανται ποικίλων ειδών βιαιότητες, εκτοπισμούς και δολοφονίες, δεν μπορούν να είναι ανεκτές. Σ’ αυτές και άλλες περιπτώσεις, το Κράτος οφείλει να προασπίζεται απαρέγκλιτα τις αρχές της ανεξιθρησκείας, να σέβεται τις θρησκευτικές και κοινωνικές αξίες των ανθρώπων, τα αστικά, πολιτικά και πολιτισμικά τους δικαιώματα στα πλαίσια μιας λειτουργικής δημοκρατίας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας οφείλει να αναπτύξει πιο ενεργά το δυναμικό της ως μοναδικό πεδίο σύμπραξης των πολιτικών και πολιτιστικών συνιστωσών των χωρών της Ανατολικής χριστιανικής παράδοσης.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ρόλος της Ορθοδοξίας στην ανάπτυξη της παραδοσιακής κρατικής υπόστασης των χωρών της Ανατολικής Χριστιανικής περιοχής καθίσταται όλο και πιο επίκαιρος, εμείς, τα μέλη της 17ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., διακηρύσσουμε την ανάγκη:
• να εντείνουμε τις προσπάθειες μας μέσα στα κοινοβούλια με σκοπό την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα καταστήσουν την υπεύθυνη πολιτική κανόνα του δημόσιου βίου,
• να συμμετάσχουμε πιο ενεργά στους διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε να συνεχίσουμε τον διάλογο με όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και άλλες θρησκείες στο όνομα της ειρήνευσης και της αειφόρου ανάπτυξης της ανθρωπότητας, της ενίσχυσης των παραδοσιακών κρατικών θεσμών και αξιών.
Η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. καλεί εκ νέου τον κάθε βουλευτή να ενισχύσει το έργο του στο πλαίσιο του πολιτικού κόμματος, μέλος του οποίου τυγχάνει, ούτως ώστε οι εκπονηθείσες απαραίτητες αποφάσεις και πρωτοβουλίες να ενδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας την αποστολή του βουλευτή ως εκφραστή αποκλειστικά των συμφερόντων του λαού.
Στη μακραίωνη ιστορία τους οι χώρες και οι λαοί μας αναπτύσσονταν υπό τις ακτίνες του εξ Ανατολών φωτός, διατηρούμενοι στον κόσμο χάρη στην Ορθόδοξο επιλογή των προγόνων μας. Παρά τις ποικίλες προκλήσεις της εποχής που βιώνουμε, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails