© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Τώνη Λυκουρέση






Ο Τώνης Λυκουρέσης, ανάμεσα στ' άλλα πολύ σημαντικά που έχει κάμει ως σκηνοθέτης, έχει κατ' επανάληψιν ασχοληθεί και με την δύσκολη υπόθεση "δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ", κυρίως όσον αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Ζάκυνθο. Μες από αυτή του τη γόνιμη ενασχόληση έχει ανασυνθέσει παλαιότερες εποχές και φάσεις του ιστορικού γίγνεσθαι του Τζάντε και της Επτανήσου, με σεβασμό επιστήμονα.
Μια από τις πιο γνωστές δουλειές του είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Διονύσιος Σολωμός Νικόλαος Μάντζαρος" του 1990 για λογαριασμό της ΕΡΤ (Α΄ Βραβείο ντοκιμαντέρ) και, όπως είναι ευκολονόητο, ασχολείται με το ιστορικό πλαίσιο, την ποιητική διαμόρφωση του Σολωμού, τις γενεσιουργές αιτίες του Ύμνου του, τη μελοποίηση από τον Μάντζαρο και την πρόσληψη του ποιητικού / μουσικού αυτού συνθέματος απ' αρχής μέχρι τους δικούς μας καιρούς.

Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, την οποία κλήθηκαν να υποστηρίξουν οι ηθοποιοί Στάθης Κακκαβάς (στον ρόλο του Σολωμού), Τατιάνα Παπαμόσχου, Severine Bujard, αλλά -όπως συνηθίζει ο Λυκουρέσης- κι ένα πλήθος εντοπίων, σε ρόλους, όχι με την τρέχουσα έννοια του κομπάρσου, αλλά πιο ενεργό και καίριο μέσα στην ταινία.
Είχα τη χαρά να μού προτείνει να συμμετάσχω, όντας ιερωμένος. Θα ενσάρκωνα -είπε- έναν ανώνυμο ιερέα της εποχής του Σολωμού, που δέεται στην εκκλησιά του για την ενίσχυση των επαναστατημένων Ελλήνων, τον οποίον μάλιστα παρακολουθεί ο Διονύσιος Σολωμός (Στ. Κακκαβάς), ενώ την ίδια στιγμή τα λόγια του παπά επαναλαμβάνει μια γυναίκα, που θα μπορούσε να είναι η Ελευθερία (Τ. Παπαμόσχου). Παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις, λόγω προσωπικής τότε συστολής (πού τώρα!...) και σχήματος, εντέλει μ' έπεισε! Διότι, πρέπει να ειπωθεί, ότι ο Τώνης έχει κι αυτό το προσόν: Την πειθώ!

Ως τόπο επέλεξε τον ναό της Φανερωμένης του χωριού μας του Μπανάτου και οι σκηνές αποτυπώθηκαν μ' επιτυχία, μετά από γυρίσματα πολλών ωρών.
Το αποτέλεσμα υπήρξε ικανοποιητικότατο! Τόσο, που από τότε, η ταινία αυτή αποτελεί τον "μαϊντανό" ( συγχωρείστε μου τη λέξη, δε βρίσκω άλλη) κάθε επετείου της 25ης Μαρτίου. Παίχτηκε, ξαναπαίχτηκε, τρισξαναπαίχτηκε στη τηλεόραση, σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους... Κι αν κάποια στιγμή "λησμονήθηκε" να μπει στο επετειακό πρόγραμμα των καναλιών της εγχώριας ΕΡΤ, μπήκε οπωσδήποτε στο δορυφορικό / εθνικό μας Κανάλι. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, είχα ελπίσει ότι την γλιτώσαμε τη συγκεκριμένη εκείνη χρονιά. Όμως λαμβάνω τηλεφώνημα από φίλους στη Βαρκελόνη, που μού αναγγέλλουν περιχαρέστατοι: "Αυτή τη στιγμή σε βλέπουμε στο δυρυφορικό"!!!

Το κορυφαίο ήταν, όταν τον περασμένο Νοέμβριο (2007) βρέθηκα στο Γιοχάνεσμπουργκ, ως ομιλητής στις εκεί διοργανούμενες γιορτές προς τιμήν του Κορυφαίου της Ζακύνθου και της Ποίησης. Η ημερίδα επραγματοποιείτο στην περίφημη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και ακριβώς πριν από τις ομιλίες προβλήθηκε το γνωστό μας πλέον ντοκιμαντέρ Λυκουρέση, με αγγλικούς πλέον υπότιτλους, που επιμελήθηκε ειδικά γι' αυτή την εκδήλωση η υπηρεσία του Αρχείου της ΕΡΤ, χάριν των Αποδήμων. Πολύ καλή δουλειά όντως!

Όμως, να τι συνέβη εκεί στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΣΑΧΕΤΙ: Οι μαθητές της Σχολής είχαν την ευκαιρία να βλέπουν να περιφέρεται ανάμεσά τους με ολοφάνερη αμηχανία ο ιερέας της... ταινίας, που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν. Είπα κι εγώ να κάμω τον... ηθοποιό και κατέληξα... δακτυλοδεικτούμενος!!!...
Πέραν όμως από το χαλαρό και αστείο του πράγματος, πρέπει, τέλος, να παραδεχτώ, ότι η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και άκρως ενδιαφέρουσα, η ταινία αξιοπρόσεκτη και αρέσει όπου προβάλλεται, η συνεργασία με τον Τώνη δυνάμωσε τη φιλία μας και ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς -ελπίζω- καλύτερα!!!

υ.γ. Το παραπάνω σλάιτ, με τη σκηνές που αφορά στο Μπανάτο, προέρχεται από το dvd που προβλήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, αντίγραφο του οποίου μού χάρισε ο διοργανωτής των εκδηλώσεων στη Νότιο Αφρική π. Ιωάννης Τσαφταρίδης.
Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε από το Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, κάνοντας κλικ εδώ.

28 σχόλια:

mareld είπε...

Αγαπητέ Φίλε!

Συγκινητικό!
Σε ταξιδεύει!
Είναι το άμεσο και πηγαίο που βγαίνει κατ΄ευθείαν από τη ψυχή.
"Ωραίος" όχι μόνο ποιητής αλλά και ηθοποιός!
Δεν είχα δει Λυκουρέση..

Σε ευχαριστώ για τη χαρά που πήρα!

Πάντα κεφάτος!
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν το βλέπω να γλιτώνετε! :-)
Μετά τις επίγειες και τις δορυφορικές προβολές τώρα και διαδικτυακά από το Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ.

Κατηγορία:
Ντοκιμαντέρ Επιμορφωτικό (ιστορικό, πολιτιστικό)

Γράμμα: Υ.

Αριθμός Ευρετηρίου:
0000007159

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Zακυνθινιός
εαυτόν θεατρίζει
ήθος- ποιώντας.

H.Constantinos είπε...

Εχω χάσει κάμποσα επεισόδια, εδώ, και γενικώς...
Καλώς σας ξαναβρήκα!

Roadartist είπε...

Εξαιρετικό!!!!
Οσο για το site της Ερτ πραγματικά δεν περίμενα τέτοια οργάνωση..
Θα το δω όλο κάποια στιγμή!!
Μπράβο :)

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια!!!!!!!

μερικές φορές πραγματικά θαυμάζω τις φιλίες σου!

Artanis είπε...

Καλησπέρα π.κ...Ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρει το ποστ αυτό, αλλά γιατί δακτυλοδεικτούμενος...Τιμή σας και καμάρι σας...Δεν είναι λίγο να συμμετέχετε φιλικά σε μια προσεγμένη και επιτυχημένη παραγωγή...
Να έχετε ένα καλό Σ/Κ σας εύχομαι...

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Λοιπόν, ωραία, πράγματι, η εικόνα της αίθουσας τελετών όπου το πρόσωπο της ταινίας περιφερόταν ταυτοχρόνως και στην αίθουσα. Ήταν η καταλληλότερη στιγμή, για να αναφωνήσουν οι θεατές ..." σε γνωρίζω από την όψη..."!!! :-)

Φιλιά

Nefelli είπε...

Όπως πάντα μας συγκινείς με ότι καταπιάνεσαι. Αν και ξέρω τις δουλειές του Λυκούρεση, ομολογώ ότι δεν γνώριζα γι'αυτή σου τη συμμετοχή.
Συγχαρητήρια λοιπόν και από εμένα και αλίμονο αν κάποιος σκεφτεί αρνητικά για μια τόσο σπουδαία δουλειά. Να είσαι καλά Π.παναγιώτη που υπενθυμίζεις όλα τα σημαντικά σε όσους γνωρίζουμε και ενημερώνεις κι εκείνους που δεν γνωρίζουν.
Να 'σαι καλά να παραδειγματίζεις εκείνους που φοβούνται να τολμήσουν την υπέρβαση.
Καλό σου απόγευμα

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρέλντ,

Ευχαριστώ, ευχαριστώ!!! Ήδη, με καθυστέρηση 18 ετών, "το παίρνω επάνω μου"! Χα, χα!

Το κέφι μάς χρειάζεται, όντως!
Καλό βράδυ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Οίακα,

Οι επισκέψεις σου είναι πολύτιμες! Όπως τώρα, που μάς άνοιξες πύλη στην Ποιότητα της ΕΡΤ.
Σπουδαία η σελίδα του Αρχείου της και πολύ υλικό, που -φαντάζομαι- ότι εμπλουτίζεται ολοένα. Αν ξέρεις, πληροφόρησέ μας έτι περισσότερο!
Έχουμε πολλή δουλειά σ' αυτό τον Ιστότοπο!!!

Ευχαριστώ εξ ονόματος όλων!

P. Kapodistrias είπε...

@ Γεώργιε Χοιροβοσκέ μου,

Εε, ναι, λοιπόν!... "Θέατρον του κόσμου εγενήθημεν και αγγέλοις και ανθρώποις"!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Ευχαριστάω Σε!
Ως πάντα με πολλή καλοσύνη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Ήταν μια σημαντική εμπειρία, που χαρακτηριζόταν από ποιοτικά στοιχεία!
Και, ξέρεις, για την Ποιότητα τα δίνω όλα!!!

Καλή Κυριακή να περάσεις κι εσύ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Μ' έκαμες να γελάσω με την ευστοχία των λόγων σου! Τι ετοιμόλογος που είσαι!

Ευχαριστώ πολύ!
Φιλία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

Ευχαριστώ Κυρία μου! Όντως Κυρία, καθώς πάντα!

Μπορείς να δεις όλη την ταινία, ακολουθώντας τα βήματα που δείχνει παραπάνω ο Οίακας, στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ! Αξίζει τον κόπο!

Καλό βράδυ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

Είσαι πολύ ευγενική!
Ναι, αξίζει να χωθούμε στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ!

Καλό σαββατοκύριακο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Χριστός Ανέστη!
Καλώς επέστρεψες. Περιμένουμε αναρτήσεις και σχολιασμούς με την ειδική ματιά σου!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Δυστυχώς δεν μπορώ να το δώ απο το Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ γιατί δεν μπορώ να εγκαταστήσω τις πρόσθετες λειτουργίες και δεν είναι εδώ ο "ειδικός" του υπολογιστή.. Φαντάζομαι οτι θα είναι εξαιρετική ταινία και θα προσπαθήσω να τη βρώ. Όσο για τη συμμετοχή εγώ λέω καλά που κάνατε και σ αυτή την περίπτωση, και σ ότι κάνετε γιατί έχει μέσα του ΨΥΧΗ που απ αυτή έχετε ΠΟΛΛΗ! Μια και μιλάμε για ταινίες έχετε δεί τη Γαλλική ταινία "To σκάφανδρο και η πεταλούδα" (Diving Bell & the buttterfly)? Την είδα αυτές τις μέρες και είναι πολύ ιδιαίτερη. Καθηλώνει.

Φαίδρα Φις είπε...

αποκάλυψη!

καλημέρα

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Αξίζει τόν κόπο του "ειδικού", ώστε να μπορείς να δεις το Οπτικοακουστικό της ΕΡΤ. Πολύ σημαντική δυνατότητα! Είναι αυτό που λένε, ότι η ΕΡΤ είναι ο γίγαντας που κοιμάται. Μόλις ξυπνήσει, θα έχουμε να δούμε πολλά!!! Διότι η ΕΡΤ κατέχει καταγεγραμμένη όλη τη σύγχρονη Ιστορία μας!

Ευχαριστώ για την ταινία που μάς προτείνεις. Κάποια στιγμή ελπίζω να την ιδώ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα φις,

... ή συγκάλυψη...

Χαίρε!

Φαίδρα Φις είπε...

εσείς ξέρετε καλύτερα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα φις,

Ουδόλως ξέρω... Απλώς, παίζω τις λέξεις μου, μήπως και γλιτώσω την α-λεξία...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και το απευθείας link αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Τα παραπάνω βήματα ήταν μια -ας πούμε- άσκηση αναζήτησης. "Του νόου ας μπέτα" όπως λέτε και παραπάνω. :-P

P. Kapodistrias είπε...

@ Οίακα,

Ευχαριστώ για την επισήμανση και το λινκ. Ήδη έκαμα την ανανέωση της ανάρτησης, απ' όπου ο αναγνώστης μας μπορεί να γίνει και θεατής μας.
Τουτέστιν, λοιπόν, γουί νόου γιου μπέτα!!!
Καλή δύναμη, καλή συνέχεια!

None είπε...

Ήμουν κ' εγώ εκεί!!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ναν,

Ναι το έχω υπόψη μου!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails