© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Οι "βαρδιόλες": Φυλάκια πικραμένα των Αέρηδων






Οι βαρδιόλες αποτελούν τα ύστατα απομεινάρια μιας πολύ μακρινής εποχής και μιας άλλης πραγματικότητας. Υπήρξαν σκοπιές ή φυλάκια επί Ενετοκρατίας, γνωρίζοντας ημέρες ακμής, ώσπου φθάνουμε στη σημερινή παρακμή και φθορά τους.
Οικοδομήματα αγέρωχα ακόμη, ομορφοφτιαγμένα, με τις απόπνοιες πηχτής Ιστορίας και γεγονότων που δεν καταγράφηκαν -ενδεχομένως- ποτέ οπουδήποτε και που μήτε μπορούμε να τα υποψιασθούμε καν. Τόποι πανέρημοι ολοένα, φυλάκια πικραμένα των Αέρηδων, ξέφραγα καταφύγια πουλιών και ζώων, με πάμπολλες βρομιές μέσα και τριγύρω τους, κυριαρχώντας στον χώρο τ' αδειανά μπουκάλια μπύρας και τα λοιπά αμελέτητα, δίχως να γνωρίζει κανείς, αν οι τοπικοί επαΐοντες σκέπτονται κάτι (οτιδήποτε) για την αποκατάσταση, διάσωση και -ει δυνατόν- αξιοποίησή τους. Οποία θλίψη...
Οι δυο πρώτες φωτογραφίες της σημερινής μας ανάρτησης αποτυπώνουν τη βαρδιόλα στο Μπελούση και οι δυο τελευταίες εκείνη στην ακτή Πλάνου-Τραγακιού. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο στην πρώτη φωτό είναι καμωμένο το 1901 ή 2 από τον περιηγητή Αρχιδούκα Λουδοβίκο Σαλβατόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails